Yliopiston itsehallinto vaarassa! Avoin kokous aiheesta 6.2.2018

5.2.2018

KUTSU: Yliopiston itsehallinto vaarassa! Tule vaikuttamaan! Kaikille avoin kokous huomenna tiistaina 6.2.2018 klo 12.00 ls D11, päätalo

 

Tampere3:n johtosääntöluonnos on parhaillaan lausunnoilla. Esitetty luonnos kaventaa merkittävästi yliopistolaisten mahdollisuuksia vaikuttaa yliopiston toimintaan. Yliopisto ei ole mitään ilman yliopistolaisia, opettajia, tutkijoita, professoreita, hallinnon asiantuntijoita ja opiskelijoita.

Johtosääntö on keskeisin yliopiston toimintaa ohjaava asiakirja, tästä huolimatta kommentointiaikaa on erittäin vähän, vain muutama päivä.

Tilanne on vakava. Tule keskustelemaan tilanteesta ja päättämään jatkotoimista tiistaina 6.2.2018 klo 12.00, paikkana Päätalon luentosali D11, alakuppilan vieressä.

Nyt tarvitaan yliopistoyhteisön yhteistä tahtoa muuttamaan johtosääntöluonnos sellaiseksi, että se varmistaa yliopiston itsehallinnon!
 


Allekirjoittaneet
 

Sinikka Torkkola, pääluottamushenkilö, JUKO

Seppo Saloranta, pääluottamusmies, JUKO

Hanna Kuusela, luottamushenkilö, JUKO

Jarkko Toikkanen, puheenjohtaja, Tampereen yliopiston tieteentekijät ry

Auli Kulkki-Nieminen, puheenjohtaja, Tampereen yliopiston opetusalan yhdistys ry

 

Kokouksesta on myös Facebook-tapahtuma. Ohessa luonnoksen keskeisiä ongelmia, jotka uhkaavat yliopiston itsehallintoa:

 

  • Yliopiston hallitukseen ei esitetä yliopistoyhteisön edustusta vaan kaikki hallituksen jäsenet voivat olla yliopistoyhteisön ulkopuolisia.

  • Nykyistä kollegiota vastaavan konsistorin jäsenmäärää pienennetään merkittävästi, vaikka yliopiston koko kasvaa. Kooksi esitetään 18 henkilöä kollegion nykyisen 45 jäsenen sijaan.

  • Esitys konsistorin kokoonpanosta syrjii eri tieteenaloja eikä kohtele henkilöstöä tasa-arvoisesti.

  • Esitys konsistorin kokoonpanosta ei perustu tasakolmikantaan, jossa kaikki yliopiston ryhmät ovat tasavertaisesti edustettuna. Esityksen mukaan konsistorissa olisi 8 professoria, 6 opettajaa, tutkijaa ja hallinnon henkilökuntaan kuuluvaa sekä 4 opiskelijaa. Kollegiossa on tällä hetkellä 15 jäsentä kustakin ryhmästä.

  • Hallituksen nimityskomiteaan esitetään kokoonpanoa, joka tarkoittaa käytännössä säätiön perustajille enemmistövaltaa nimityskomiteassa.

  • Konsistorin puheenjohtajaksi ehdotetaan provostia ja varapuheenjohtajaksi vararehtoria. Kummatkin nimittää hallitus rehtorin esityksestä. Kollegion puheenjohtajan ja varapuheenjohtajan on valinnut kollegio.