Fenix Collegium -palkinto

Vuonna 2011 Tatten aikaisemmin monena vuonna jakamat Sisufos- ja Pätkätyömitali –palkinnot korvasi Fenix Collegium –palkinto.

Fenix Collegium –palkinto kritisoi nykyistä johtajavaltaista ja yksilösuorituskeskeistä yliopistokulttuuria. Se nostaa esiin tieteentekijöitä, jotka ovat omalla toiminnallaan rakentaneet epähierarkkista, kollegiaalista ja paikallista tiedeyhteisöä. Palkinto on saanut nimensä myyttisestä pyhästä linnusta, joka saapuu aina kun apua kipeimmin tarvitsee. Aikansa tultua täyteen Feeniks palaa roihuten tuhkaksi, mutta tuhkasta nousee aina uusi lintu, ja tarina alkaa alusta.

Tatten palkinnossa Feeniks-lintu symboloi tiedeyhteisön itse itseään korjaavaa ja rakentavaa voimaa, joka ei tarvitse uudistuakseen autoritaarista johtamiskulttuuria eikä tieteen tähtikulttia. Tatte haluaa palkinnolla osoittaa arvonantonsa tieteentekijöille, jotka näkevät tasa-arvoisen, kollegiaalisen tiedeyhteisön keskeisenä tieteen tekemisen edellytyksenä ja luovana voimana.

1000 euron palkintoa jaetaan joka toinen vuosi. Palkinto luovutetaan käytettäväksi palkinnon saajan työyhteisön hyvinvoinnin edistämiseen. Voittaja päättää rahojen käytöstä ja laatii siitä Tattelle lyhyen selostuksen. Ehdokkaan, jonka ei tarvitse olla Tatten jäsen, voi kilpailuun ilmoittaa vähintään kolme hyvän kollegan työkaveria, joista vähintään yhden on oltava Tatten jäsen.

Palkintosumman lisäksi luovutetaan kuvataiteilija Mikko Tapion muotoilema kiertopalkinto, johon kaiverretaan palkinnon saajan nimi.

Ensimmäisen palkinnon voitti YTT Sanna Raudaskoski erityisesti panoksestaan Rebel Base -tutkijayhteisön synnyssä ja kehittämisessä.

Fenix Collegiumin kiertopalkinto